Bergkristal kopen - werking, kenmerken en eigenschappen

Bergkristal - Zuiverend en Inspiratie

Geschiedenis Bergkristal

Bergkristal is een van de meest bekende en gewaardeerde edelstenen in de geschiedenis van menselijke beschavingen. De naam "bergkristal" is afgeleid van het Griekse woord "krystallos", wat ijs betekent, omdat de oude Grieken geloofden dat bergkristal permanent bevroren water was. De geschiedenis van bergkristal gaat duizenden jaren terug en het is al lang een belangrijke steen geweest in verschillende culturen en beschavingen.

In de oude beschavingen werd bergkristal vaak gezien als een krachtige genezer en spirituele steen. Het werd gebruikt in rituelen, ceremonies en amuletten om bescherming te bieden en negatieve energieën af te weren. Veel culturen geloofden dat bergkristal een spirituele connectie had en in staat was om de geest helder te maken en intuïtieve inzichten te bevorderen.

In het oude Egypte werd bergkristal gebruikt in amuletten en sieraden, en het werd ook begraven met de doden om hen te begeleiden naar het hiernamaals. De oude Grieken en Romeinen geloofden dat bergkristal een geschenk van de goden was en gebruikten het in ceremonies en heilige voorwerpen.

In de middeleeuwen was bergkristal populair bij alchemisten, die geloofden dat het een genezende en transformatieve kracht had. Het werd ook gebruikt in de kroonjuwelen van koninklijke families en werd beschouwd als een symbool van zuiverheid en macht.

In de moderne tijd is bergkristal nog steeds een zeer gewaardeerde edelsteen en wordt het gebruikt in sieraden, edelsteen healing en kristaltherapie. Het wordt vaak gezien als een steen van helderheid, zuiverheid en energie, en wordt gebruikt om de geest te kalmeren, het innerlijke zelf te versterken en spirituele groei te bevorderen.

Bergkristal is een veelzijdige steen die vele toepassingen heeft en nog steeds een belangrijke rol speelt in de hedendaagse spirituele en holistische praktijken. Het blijft een geliefde edelsteen over de hele wereld vanwege zijn schoonheid, krachtige energie en spirituele betekenis. 

Oorsprong en samenstelling van Bergkristal

Bergkristal, ook bekend als heldere kwarts, is een van de meest voorkomende en bekende varianten van kwarts. Het is een harde, doorzichtige steen die wordt gevormd door de kristallisatie van siliciumdioxide (SiO2) in de aardkorst. Het woord "bergkristal" is afgeleid van het Griekse woord "krystallos", wat "ijs" betekent, omdat de oude Grieken geloofden dat het ijs was dat door de goden was bevroren.

De oorsprong van bergkristal is gevarieerd, en het kan in verschillende delen van de wereld worden gevonden. Het wordt voornamelijk aangetroffen in hydrothermale aders en in holtes van gesteenten. Kristallen van bergkristal kunnen variëren in grootte en helderheid, variërend van kleine fragmenten tot grote, transparante kristallen van uitzonderlijke helderheid.

De samenstelling van bergkristal is eenvoudig, bestaande uit zuiver siliciumdioxide zonder enige toevoegingen of onzuiverheden. De kristalstructuur van bergkristal is trigonaal, wat betekent dat het zich vormt in zeshoekige prisma's. Deze regelmatige structuur draagt bij aan de helderheid en de energetische eigenschappen van de steen.

Bergkristal kan soms insluitsels bevatten, zoals kleine insluitsels van andere mineralen, gasbellen of vloeistoffen. Deze insluitsels kunnen de schoonheid van de steen vergroten en zijn unieke kenmerken toevoegen.

Al met al is bergkristal een veelzijdige en waardevolle edelsteen die door de eeuwen heen mensen heeft geboeid en geïnspireerd. Zijn pure helderheid en energetische eigenschappen maken het een gewaardeerde steen in de wereld van spiritualiteit, genezing en decoratieve kunsten.

Vindplaatsen Bergkristal

Bergkristal wordt wereldwijd op verschillende plaatsen gevonden. Enkele van de belangrijkste vindplaatsen zijn:

 • Brazilië: Brazilië is een van de grootste producenten van bergkristal ter wereld. De staat Minas Gerais is beroemd om zijn rijke en gevarieerde afzettingen van bergkristal, waaronder de beroemde "Diamantina" mijn.

 • Madagaskar: Madagaskar staat bekend om zijn prachtige bergkristalvondsten, vooral in de regio Antsirabe en in het Ambohimasina-district.

 • Verenigde Staten: In de Verenigde Staten zijn er verschillende staten met bekende bergkristal vindplaatsen, waaronder Arkansas, Colorado, Californië en New York.

 • Zwitserland: De Zwitserse Alpen staan ook bekend om hun bergkristalafzettingen, vooral in de regio Graubünden.

 • China: China heeft grote afzettingen van bergkristal in de provincies Jiangsu, Hunan en Sichuan.

 • India: In India wordt bergkristal onder andere gevonden in de staten Karnataka, Maharashtra en Himachal Pradesh.

 • Rusland: Siberië is een belangrijke bron van bergkristal in Rusland, met name in het Oeralgebergte.

 • Namibië: Namibië heeft enkele van de mooiste bergkristalafzettingen, met name in de Brandberg-regio.

Naast deze belangrijke vindplaatsen wordt bergkristal ook in kleinere hoeveelheden gevonden in andere delen van de wereld. De populariteit van deze prachtige edelsteen heeft ervoor gezorgd dat mensen over de hele wereld ernaar zoeken en het wordt vaak gebruikt in sieraden, spirituele praktijken en genezingstoepassingen.

Werking, betekenis en eigenschappen van de Bergkristal op het mentale niveau

Op mentaal niveau heeft Bergkristal een verhelderend effect. Het helpt om de geest te zuiveren en negatieve gedachten los te laten. De steen bevordert mentale helderheid, concentratie en focus, waardoor het gemakkelijker wordt om doelen te stellen en beslissingen te nemen. Bergkristal heeft ook een harmoniserende werking op de geest, waardoor innerlijke rust en balans ontstaan.

Daarnaast staat Bergkristal bekend om zijn vermogen om het geheugen te verbeteren en creativiteit te stimuleren. Het kan helpen om nieuwe ideeën en inzichten te verkrijgen en problemen op te lossen. Bergkristal versterkt het denkproces en helpt om helder te communiceren.

Op emotioneel niveau kan Bergkristal helpen om negatieve emoties zoals angst, woede en verdriet los te laten. Het bevordert een gevoel van kalmte en innerlijke vrede. Bergkristal werkt als een stabiliserende kracht en helpt om emotionele balans te bereiken, waardoor men beter met stressvolle situaties kan omgaan.

Al met al is Bergkristal een krachtige steen voor de geestelijke gezondheid, die ondersteuning biedt bij het opruimen van mentale blokkades, het bevorderen van helder denken en het bereiken van emotioneel evenwicht.

Werking, betekenis en eigenschappen van de Bergkristal op het fysieke niveau

Bergkristal, een prachtige en veelzijdige edelsteen, heeft op het fysieke niveau tal van helende werkingen en eigenschappen. Het staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken, waardoor het lichaam beter bestand is tegen infecties en ziektes. Daarnaast kan Bergkristal de vitaliteit en energie van het lichaam verhogen, vermoeidheid verminderen en het algehele welzijn bevorderen.

Deze heldere kristal heeft ook pijnverlichtende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn, spierspanning en andere pijnlijke aandoeningen. Het wordt soms gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de vermeende gunstige effecten op de huid, waaronder hydratatie en verjonging.

Op het gebied van het zenuwstelsel heeft Bergkristal een kalmerend effect, wat kan helpen bij het verminderen van stress, angst en nervositeit. Het heeft ook gunstige effecten op de botten, tanden en nagels vanwege de aanwezigheid van siliciumdioxide, en kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

Over het algemeen wordt Bergkristal beschouwd als een alomvattende genezer en energieversterker die het fysieke lichaam ondersteunt en in balans brengt. Het is belangrijk om te onthouden dat edelstenen en kristallen geen vervanging zijn voor medische behandeling, maar eerder een aanvulling kunnen vormen op een gezonde levensstijl en welzijn. Bij ernstige gezondheidsproblemen is het altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.

Werking, betekenis en eigenschappen van de Bergkristal op het spirituele niveau


Op het spirituele niveau staat Bergkristal bekend om zijn krachtige werking en betekenis. Het is een van de meest geliefde en veelzijdige spirituele stenen die vaak wordt gebruikt voor meditatie, heling en het bevorderen van spirituele groei.

De Bergkristal staat bekend om zijn helderheid en zuiverheid, en wordt vaak geassocieerd met helderheid van geest en het vergroten van spiritueel inzicht. Het kan helpen bij het ontwikkelen van intuïtie en het openen van het derde oog chakra, waardoor men gemakkelijker toegang krijgt tot innerlijke wijsheid en hogere spirituele kennis.

Als een krachtige energieversterker kan Bergkristal de energiestromen in het lichaam in balans brengen en blokkades opheffen, wat de doorstroming van levensenergie bevordert. Hierdoor kan het de aura zuiveren en versterken, waardoor men zich meer verbonden voelt met zijn eigen innerlijke kracht en met hogere spirituele dimensies.

Bergkristal wordt vaak gebruikt als een hulpmiddel bij meditatie, omdat het kan helpen om de geest te kalmeren en te focussen. Het creëert een helder en geaard bewustzijn, waardoor men dieper in meditatie kan gaan en beter contact kan maken met zijn hogere zelf en spirituele gidsen.

Daarnaast heeft Bergkristal een sterk helende energie die kan helpen bij het loslaten van oude patronen en negatieve emoties. Het kan het spirituele groeiproces ondersteunen door het bevorderen van zelfreflectie en het stimuleren van persoonlijke groei en transformatie.

Bergkristal wordt vaak gezien als een steen van harmonie en helderheid, en wordt gebruikt om spirituele intenties te versterken en te verduidelijken. Het kan helpen bij het manifesteren van doelen en het aantrekken van positieve energie in het leven van de drager.

Stenen en materialen die bij Bergkristal passen

Bergkristal is een veelzijdige steen die goed samengaat met andere kristallen en materialen. Hier zijn enkele stenen en materialen die goed passen bij Bergkristal:

 • Amethist: Een krachtige steen voor spirituele bescherming en intuïtie. Samen met Bergkristal kan Amethist spirituele groei en helderheid bevorderen.

 • Rozenkwarts: Een steen van liefde en mededogen. Rozenkwarts kan een mooie aanvulling zijn op Bergkristal voor het bevorderen van harmonie en emotioneel evenwicht.

 • Citrien: Een steen van overvloed en positieve energie. Citrien kan de kracht en energie van Bergkristal versterken.

 • Hematiet: Een aardende steen die kan helpen om te aarden en in balans te brengen met de energie van Bergkristal.

 • Seleniet: Een steen met een hoge trillingsenergie die de energie van Bergkristal kan versterken en zuiveren.

 • Labradoriet: Een mystieke steen die kan helpen bij het versterken van intuïtie en het bevorderen van spirituele groei, vooral wanneer gecombineerd met Bergkristal.

 • Bergkristal clusters: Het gebruik van meerdere Bergkristal clusters in een grid of op een altaar kan de energie versterken en de ruimte vullen met zuivere spirituele vibraties.

 • Fluoriet: Een steen die de geest helderheid en focus geeft. Samen met Bergkristal kan Fluoriet helpen om mentale vaardigheden te verbeteren en gedachten te ordenen.

 • Rookkwarts: Een aardende steen die kan helpen bij het loslaten van negatieve energieën. Gecombineerd met Bergkristal kan Rookkwarts helpen om een evenwichtige en stabiele energie te creëren.

 • Zilver of witte kaarsen: Deze kunnen worden gebruikt als symbolen van zuiverheid, helderheid en spirituele verbinding tijdens meditatie of rituele praktijken met Bergkristal.

Deze combinaties zijn slechts suggesties, en het is altijd belangrijk om je eigen intuïtie te volgen bij het werken met kristallen. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek welke resoneren met jouw energie en intenties.

Hoe kan je Bergkristal reinigen en opladen?

Bergkristal is een krachtige steen die energie kan opnemen en vasthouden, daarom is het belangrijk om het regelmatig te reinigen en op te laden om de optimale werking te behouden. Hier zijn enkele methoden om Bergkristal te reinigen en op te laden:

Reinigen Bergkristal:

 1. Water: Spoel de Bergkristal onder stromend water, bij voorkeur natuurlijk bronwater of gedemineraliseerd water. Laat het water over de steen stromen en visualiseer hoe negatieve energieën worden weggespoeld.

 2. Zoutwater: Je kunt de steen in een kom met zoutwater leggen, maar wees voorzichtig, want niet alle Bergkristalvariëteiten zijn hier geschikt voor. Controleer eerst of jouw Bergkristal veilig in water kan worden ondergedompeld.

 3. Aarde: Graaf de steen in de aarde en laat deze daar enige tijd liggen. De aarde zal de negatieve energie absorberen en de steen weer zuiveren.

 4. Salie of Palo Santo: Rook reiniging met witte salie of Palo Santo is een traditionele methode om kristallen te zuiveren. Laat de rook over de steen stromen en concentreer je op het verwijderen van negatieve energie.

Opladen Bergkristal:

 1. Zonlicht: Plaats de Bergkristal buiten in het zonlicht, bij voorkeur tijdens het eerste uur na zonsopgang of het laatste uur voor zonsondergang. De energie van de zon zal de steen opladen en versterken.

 2. Maanlicht: Leg de Bergkristal 's nachts in het maanlicht, bij voorkeur tijdens de volle maan. De zachte en zuiverende energie van de maan zal de steen opladen.

 3. Bergkristalclusters: Plaats de steen op een cluster van Bergkristal om het op te laden met de krachtige en zuiverende energie van andere Bergkristallen.

 4. Visualisatie: Houd de steen in je handen en visualiseer een helder wit licht dat de steen omhult en vult met positieve energie.

Het is aan te raden om je intuïtie te volgen bij het kiezen van de reinigings- en oplaadmethoden voor je Bergkristal. Herhaal deze processen regelmatig, vooral als je de steen vaak gebruikt of als je voelt dat de energie ervan verzwakt is. Door je Bergkristal goed te verzorgen, kun je de krachtige en helende eigenschappen ervan blijven benutten.

Het gebruik van Bergkristal

Bergkristal is een veelzijdige edelsteen die op verschillende manieren gebruikt kan worden vanwege zijn helende en energetische eigenschappen. Hier zijn enkele manieren waarop Bergkristal gebruikt wordt:

 • Meditatie: Bergkristal wordt vaak gebruikt tijdens meditatie vanwege zijn zuiverende en versterkende energie. Het helpt de geest te kalmeren, de focus te verbeteren en spirituele inzichten te bevorderen.

 • Energieversterker: Bergkristal is een krachtige energieversterker en kan de energie van andere stenen versterken. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere edelstenen om hun werking te versterken.

 • Helende eigenschappen: Bergkristal staat bekend om zijn helende eigenschappen en wordt gebruikt voor verschillende fysieke en emotionele klachten. Het kan helpen bij het verlichten van stress, angst, hoofdpijn en het stimuleren van het immuunsysteem.

 • Bescherming: Bergkristal wordt ook gebruikt voor bescherming tegen negatieve energieën en straling. Het vormt een energetische schild om de drager heen en helpt om negatieve invloeden af te weren.

 • Reiniging van ruimtes: Bergkristal wordt gebruikt om ruimtes te zuiveren en te reinigen van negatieve energieën. Het kan in de hoeken van een kamer geplaatst worden om een harmonieuze en positieve sfeer te bevorderen.

 • Sieraden: Bergkristal wordt veel gebruikt in sieraden vanwege zijn prachtige heldere uitstraling. Het dragen van Bergkristal sieraden kan helpen om de energiebalans te herstellen en positieve vibraties te bevorderen.

 • Energetisch opladen: Bergkristal kan gebruikt worden om andere stenen en voorwerpen energetisch op te laden. Plaats ze samen met Bergkristal in een schaal of zakje om hun energie te vernieuwen.

Bergkristal is een zeer veelzijdige steen en kan op vele manieren worden gebruikt om de energie en het welzijn te bevorderen. Het is belangrijk om de steen regelmatig te reinigen en op te laden om de optimale werking te behouden. Luister naar je intuïtie bij het gebruik van Bergkristal en laat de steen je begeleiden op je spirituele en helende reis.

Bergkristal Kristallen Grid

Een Bergkristal Kristallen Grid is een krachtig en harmonieus arrangement van Bergkristallen die strategisch zijn geplaatst om een specifiek doel te dienen. Het vormt een energetisch patroon dat de helende eigenschappen van Bergkristal versterkt en richt zich op het bevorderen van positieve energie, balans en transformatie.

Het creëren van een Bergkristal Kristallen Grid vereist aandacht, intentie en gevoel voor intuïtie.

Een Bergkristal Kristallen Grid kan een krachtig hulpmiddel zijn om je intenties te manifesteren, je spirituele reis te ondersteunen en een positieve en harmonieuze omgeving te creëren. Experimenteer met verschillende patronen en intenties om te ontdekken welke het beste bij jou passen.

Sterrenbeeld Bergkristal

Bergkristal wordt traditioneel geassocieerd met de sterrenbeelden Leeuw en Steenbok.

 • Leeuwen zijn zelfbewust, ambitieus en temperamentvol. Bergkristal kan hen helpen om hun innerlijke kracht en zelfvertrouwen te vergroten. Het kan ook helpen om hun creativiteit en expressiviteit te stimuleren.
 • Steenbokken zijn ambitieus, vasthoudend en serieus. Bergkristal kan hen helpen om hun doelen te bereiken en hun pad te volgen. Het kan ook helpen om hun innerlijke rust en focus te vinden.

Daarnaast wordt bergkristal ook soms geassocieerd met de sterrenbeelden Ram, Weegschaal en Waterman.

 • Rammen zijn assertief, energiek en impulsief. Bergkristal kan hen helpen om hun emoties te beheersen en hun gedachten te focussen. Het kan ook helpen om hun creativiteit en expressiviteit te stimuleren.
 • Weegschalen zijn diplomatiek, evenwichtig en harmonieus. Bergkristal kan hen helpen om hun intuïtie te ontwikkelen en hun beslissingen te nemen. Het kan ook helpen om hun innerlijke rust en focus te vinden.
 • Watermannen zijn onafhankelijk, origineel en visionair. Bergkristal kan hen helpen om hun creativiteit en expressiviteit te stimuleren. Het kan ook helpen om hun intuïtie te ontwikkelen en hun doelen te bereiken.

Uiteindelijk is het aan de individuele persoon om te bepalen welke edelsteen het beste bij hem of haar past. Er zijn geen harde en snelle regels, en het is belangrijk om te experimenteren om te zien welke steen je het beste voelt.

Chakra's en Bergkristal      

Bergkristal staat bekend om zijn veelzijdigheid en zijn vermogen om te werken met alle chakra's. Hieronder volgt een overzicht van hoe Bergkristal elk van de belangrijkste chakra's kan beïnvloeden:

 1. Wortelchakra (Muladhara): Bergkristal kan helpen bij het versterken en balanceren van het wortelchakra, dat geassocieerd wordt met stabiliteit, veiligheid en basisbehoeften. Het kan helpen om aarding en verbinding met de aarde te bevorderen, wat belangrijk is voor stabiliteit en zelfvertrouwen. Ontdek meer over het basischakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 1e Chakra in spirituele groei

 2. Sacraal chakra (Svadhishthana): Bergkristal kan het sacrale chakra in balans brengen, dat verband houdt met emoties, creativiteit en passie. Het kan helpen om emotionele blokkades op te heffen en de stroming van energie in dit gebied te bevorderen. Ontdek meer over het sacraal chakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 2e Chakra in spirituele groei

 3. Zonnevlechtchakra (Manipura): Voor het zonnevlechtchakra kan Bergkristal helpen om het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en persoonlijke macht te versterken. Het kan helpen bij het loslaten van negatieve energieën en het bevorderen van een gevoel van innerlijke kracht. Ontdek meer over het zonnevlecht chakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 3e Chakra in spirituele groei

 4. Hartchakra (Anahata): Bergkristal kan het hartchakra ondersteunen, dat verbonden is met liefde, mededogen en verbinding met anderen. Het kan helpen om het hart te openen voor liefde en heling, en kan ook helpen om emotionele pijn en trauma's te genezen. Ontdek meer over het hartchakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 4e Chakra in spirituele groei

 5. Keelchakra (Vishuddha): Voor het keelchakra kan Bergkristal helpen om communicatie en expressie te bevorderen. Het kan helpen bij het uiten van gedachten en emoties op een duidelijke en eerlijke manier. Ontdek meer over het keelchakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 5e Chakra in spirituele groei

 6. Derde oog chakra (Ajna): Bergkristal staat bekend om zijn versterkende werking op het derde oog chakra, dat verbonden is met intuïtie, inzicht en spirituele waarneming. Het kan helpen om het innerlijke weten te vergroten en spirituele helderheid te bevorderen. Ontdek meer over het derde oog chakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 6e Chakra in spirituele groei

 7. Kruinchakra (Sahasrara): Bergkristal kan het kruinchakra in balans brengen, dat geassocieerd wordt met hoger bewustzijn en spirituele verbinding. Het kan helpen om de geest te openen voor hogere spirituele waarheden en inzichten. Ontdek meer over het kruinchakra in onze blog: Het verkennen van de betekenis van de 7e Chakra in spirituele groei

Bergkristal is dus een krachtige steen om te werken met alle chakra's en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde energiestroom door het hele energiesysteem van het lichaam. Het kan ook worden gebruikt in chakra-healing praktijken om eventuele onevenwichtigheden of blokkades in de chakra's te helpen opheffen en het algehele welzijn te verbeteren.

Disclaimer

Het is en blijft belangrijk altijd medische hulp te gebruiken waar deze nodig is. Hoewel we in deze site essentiële informatie proberen te delen die een ieders gezondheid enorm ten goede zou kunnen komen, is het niet bedoeld om wie dan ook maar te stimuleren om medische hulp buiten te sluiten. In tegendeel! Zoek bij klachten altijd eerst hulp bij jouw arts!

-10%
10 Op / ontlaadmix zakjes
10 Op / ontlaadmix zakjes, bevat 5x 100 gram Bergkristal en 5x 100 gram Hematiet.
€ 58,50
€ 65,00
-10%
oplaad en ontlaad doosje Yin Yang
Yin Yang doosje, gevuld met 100 gram Hematiet ontlaadmix en 100 gram Bergkristal oplaadmix.
€ 17,96
€ 19,95
Abalone oplaadschelp
Abalone oplaadschelp, bevat 100 gram Bergkristal oplaadsteentjes.
€ 19,05