Gebedsmolens Tibetaans

Gebedsmolens Tibetaans

Gebedsmolens worden gebruikt om wijsheid en genade (goed karma) te vergaren en om negativiteit uit te zuiveren (slecht karma).

Tibetaanse Gebedsmolens Kopen

In het Boeddhisme hebben Boedha en Bodhisattva's een reeks aan werkzame methodes (upaya) ontwikkeld om de beoefenaar te helpen om steeds dichter bij verlichting te komen. Het hele beeld van ronddraaiende mantra's hangt samen met talloze Tantrische praktijkoefeningen, waarbij de beoefenaar zich voorstelt hoe mantra's rond draaien om de nadi's (energiebanen) en vooral rond de chakra's (energiecentra) zoals die van het hart en de kruin. Zo zijn gebedsmolens een visueel hulpmiddel om iemand dit soort Tantrische visualisaties te volbrengen. De spirituele methode voor degenen die een gebedsmolen gebruiken is heel specifiek (met slechts kleine varianten binnen de verschillende boeddhistische sekten).

De beoefenaar draait voornamelijk de molen in de richting van de wijzers van de klok (rechtsom), net als de richting waarin de mantra's geschreven zijn in die van de beweging van de zon door de hemel. Heel zelden draaien gevorderde Tantrische beoefenaars, zoals Senge Dongma, de Dakini met het leeuwengezicht, gebedsmolens tegen de klok in, om een meer agressieve, beschermende energie op te roepen.

Terwijl de beoefenaar de molen ronddraait kan hij het beste de aandacht richten op het reciteren van de mantra Om mani padme hum. Niet alleen wordt daardoor de zegening vermeerderd, maar het is ook een techniek die de geest stabiel maakt, terwijl het lichaam in beweging is. Het aandachtig herhalen van de mani mantra verhoogt in hoge mate het effect van de gebedsmolen. Toch zegt men dat zelfs het bewegen van de gebedsmolen zonder gerichte aandacht reeds gunstig werkt, en de teksten zeggen dat zelfs insecten die het pad van de schaduw van een gebedsmolen kruisen al de gunstige werking ervan ondergaan. Elke draai aan het wiel is net zo zegenrijk als het herhaald oplezen van de inscripties die op de rol zijn geschreven, en dit betekent dat hoe meer mantra's Om mani padme hum er staan aan de binnenkant van een gebedsmolen des te krachtiger deze werkt. Het beste kan men de molen zachtjes ronddraaien, niet te snel of te onrustig. Bij dat soepel ronddraaien wordt de aandacht bij de motivatie gehouden, bij de geest van compassie en boddhichitta (de nobele geest die streeft naar volledige verlichting van alle levende wezens).

Er worden heel veel gunstige effecten toegeschreven aan het ronddraaien van de molen. Niet alleen helpt het bij het opwekken van wijsheid, compassie en bodhichitta bij de beoefenaar, ook ontstaan er siddhi's (bijzondere spirituele vermogens zoals helderziendheid, profetie, gedachtenlezen e.d.). De beoefenaar kan de mantra zo vaak zeggen als hij mogelijk is tijdens het draaien van de molen, waardoor de geest in balans komt, in een meditatieve toestand. Aan het eind van zo'n sessie is het de Tibetaanse Boeddhistische traditie om de verkregen zegeningen op te dragen aan het welzijn van alle levende wezens. Dan volgt driemaal het Om ah hum. Dit doet men bij de Tibetanen na het afsluiten van elke boeddhistische oefening, dus ook bij dit draaien aan de gebedsmolen.

Gebedsmolen groene tara tafelmodel
Staande gebedsmolen om te plaatsen op je altaar, tafel of bureau. Of om op te hangen aan de muur.Met Groene Tara, de vrouwelijke boeddha die onmiddelijk bescherming biedt tegen angst en tegenspoed. En met de bekende mantra Om mani padme hum rond het gebedswiel, voor het ontwikkelen van compassie en vriendelijkheid.
€ 51,40